Djursjukgymnast - Kristinelunds Häst o Hund Rehab Bild norsvensken Brasse, West Highland White Terrier Sally och Maudinfo,aktuellt
startsida
gymnastik,friskvård
djursjukgymnastik
     beh.metoder
     priser
     häst
          problem
     hund
om mig
kurser
kontakt
länkar
Sjukgymnastiska behandlingar för häst

För att bli en bra hästsjukgymnast gäller att man skall kunna förstå en hästs beteende - förstå dess kroppsspråk. Hela hästen talar från öronrörelser till hela hästens reaktion. Det är ett beteende som hästen skaffat sig när den var tvungen att signalera fara till andra hästar.

Historiskt sett var hästen ett bytes- och flyktdjur. Den lever i flock för att skydda sig mot jagande djur. Svaga och gamla djur blir det lättaste bytet och individen har lättare att klara sig.
Man kan se på en hästs reaktion och rörelser om den har ont. Då ska hästen till veterinär för diagnos och eventuell behandling. Likaså om hästen, som är ett djur som vill vara till lags, felbelastas och får svårt att utföra givna order.

Sjukgymnasten kan
- träna upp muskulatur inför operation
- hjälpa till med rehabiliteringen efter veterinärens ingrepp
- ge behandling för att lindra smärta
- hjälpa den åldrande hästen till en bättre livskvalitet
- hjälpa till med träning (-sschema) för elithästen så att atleten ges möjlighet att prestera sitt maximum.


De flesta däggdjur har stora likheter Jag har valt att jämföra hästens anatomi med människans som alla känner till.


Flera muskler har med evolutionen ändrats om vi jämför med människan.Det är därför viktigt att som hästsjukgymnast känna till vilka muskler som brukar användas vid olika rörelser och att veta var skador ofta uppkommer vid olika belastningar av hästen.

En dressyrhäst belastas annorlunda än en fälttävlanshäst eller en quarter häst. Olika hästraser har olika reaktionsmönster och olika funktioner i sina rörelser. Hästsjukgymnasten måste även känna till de olika rasernas rörelser och vanliga skademönster för att kunna förebygga skador med rätt träning.

Det finns totalt ca 200 hästraser. I Sverige finns det 34 medlemsföreningar i Svenska Hästavelsföreningen många reigster- och stambokförande.

Med varmblodshäst menas en lättare typ av häst eller hästras framavlad för att passa som rid- eller körhäst. En Kallblodshäst är avlad som tyngre draghästar och som vagnshäst och används mest i jord- och skogsbruk eller annat dragarbete.

Urspungliga hästraser i Sverige är Gotlandsruss och Nordsvensk brukshäst.

Några andra hästraser som finns (har funnits) i större mängd i Sverige är Svensk travare, Svenskt halvblod, Svenska varmblodiga hästen, Islandshäst, Svensk fjordhäst, Svensk Ridponny, Shetlandsponny, New Forrest ponny

Det är allt från
brukshästar för lant- och skogsbruk ex. ardennerhästen, nordsvensk brukshäst
till hästar för nöje och sport ex. Islandshästen, svensk Ridponny
rena sport hästar ex. Svensk travare, Svenskt halvblod - trav, dressyr, galopp m.m.
yrkesmässiga ändamål ex. "polishästar", "armehästar" ofta Svenskt halvblod
Mer udda raser som
Quarter hästar - western ridning,
Basjkir hästen - kosackens häst,
arabhästen - beduinernas häst,
Lipizzaner hästen
- listan kan bli lång. Men denna lista vill bara visa lite av de olika hästarnas användningsområde för att du lättare skall förstå skillnaden mellan olika hästraser och att det är viktigt att känna till deras användningsområden och speciella karaktär för att veta deras normala beteenden och rörelsemönster.copyright © 2005-2009 All rights reserved. kristinelundhastohund@hotmail.com


Normalt har hästen 18 revben, 6 ländkotor och 17 svanskotor. Häst med arabblod kan ha 17 revben, 5 ländkotor och 16 svanskotor. Därför kan rörelserna vara annorlunda än hos häst utan arabblod.
Ex. svansrörelser